Stefan Eriksson arbetar som beredare i vår norra region sedan i somras. Vi tog ett snack med honom för att höra hur han trivs på sitt nya jobb hos oss på ATS Kraftservice!
Hur ser en typisk arbetsdag ut för dig?
Mina dagar varierar mycket. Ibland åker jag ut i fält och tittar på jobb. Då kör jag mycket bil och får motion när jag är ute och planerar för utförandet. Att boka in möten med markägare och beställare för platsbesök är alltid trevligt. Jag stakar ut kabelschakt och lägger upp en plan inför utförandet. Det är nätstationsplaceringar, kabelskåpsplaceringar och att kontrollera vilka tillstånd som behöver sökas.
Andra dagar så sitter jag på kontoret i Storuman och fixar med underlag för ansökningar, svarar på frågor och pratar i telefon med markägare och andra intressenter i projekten. Jag har mycket kontakter med både privatpersoner och personer inom till exempel Länsstyrelser, Trafikverket och nätägarsidan i projekt där man vill att allt bara ska fungera, vilket det förstås inte alltid gör.
Man kan beskriva det som att jag tar projektet från platsbesöken ute i fält och omvandlar dem till dokument och ansökningsunderlag. Text, bilder och förklaringar för montörer, Länsstyrelser, Trafikverket och markägare. Jag ritar upp kartor och beskrivningar av projektet och kontrollerar mot lösningsförslaget som kommer från nätägaren och gör förändringar i deras system.
Jag ser mig själv som en öppen person som har lätt att prata med nya människor och knyta kontakter. En viktig egenskap hos en beredare tror jag är att våga erkänna sina egna fel och brister och att bli trygg i sin egen roll och plats i företaget.
Varför sökte du dig till ATS Kraftservice?
Ärligt talat så var det mest en spontanansökan från min sida. Jag gick in med en ansökan med tanken att det aldrig skadar att åtminstone söka och se vad det leder till. Så blev jag uppringd och inbokad för en intervju på Teams som jag var grymt nervös för även om än jag inte hade några förhoppningar att jag skulle få jobbet. Den ledde i alla fall till en platsintervju i Kramfors hos Jonas Svanholm med HR med på distans. Sedan kom erbjudandet om anställning som jag tackade ja till efter samråd och diskussioner med min fru.
Vad är det bästa med att jobba på ATS?
Det bästa med att jobba på ATS skulle jag säga är de korta beslutsvägarna och viljan och drivet i all personal med ständiga förbättringar, kompetensutveckling och att alltid försöka göra sitt bästa i alla led.
Jag har själv inte jobbat så länge på ATS, strax över en månad, så jag är fortfarande rätt ny på jobbet och har ännu upplärning kvar i exempelvis våra rutiner då de skiljer sig lite mot tidigare arbetsgivare jag haft.
På vilket sätt märker du att det arbete som du och dina kollegor utför är uppskattat?
Jag har inte varit med så pass länge inom organisationen att jag kan påstå att jag märkt det här med uppskattning i mitt arbete ännu, men har fått till mig att jag gör ett bra jobb så jag kämpar på. Till nästa sommar, när mina projekt jag jobbat med nu i starten börjar dra igång, lär jag få både ris och ros från både projektledare och montörer ute i fält. Förhoppningsvis inte så mycket ris men man vet aldrig, ibland går det inte riktigt som det är tänkt.
När är det som roligast på jobbet?
Jag har som roligast på jobbet när jag varit ute i fält och planerat och allt sedan bara flyter på när jag kommer tillbaka in och sätter mig ner och börjar med alla underlag för ansökningarna. Att hitta bra lösningar på problem gör mig också tillfreds och sedan att ge förslag till nätägaren, som godkänner att kliva utanför det ursprungliga lösningsförslaget och ger beröm för en smart lösning på ett problem som skulle kunna ha uppstått för utförandesidan i projektet.
Min drivkraft är att när jag är klar med allt i mitt projekt och lämnat över detta till projektledaren för utförande, så ska montörerna ute i fält inte ha några frågetecken utan allt ska bara flyta på utan frågor och funderingar som jag kanske missat eller inte tänkt på.
Jag har väldigt höga förväntningar på mig själv ska väl tilläggas, och jag kämpar dagligen med att försöka sänka de egna kraven och bara göra mitt bästa.